Waar begint jouw waardendrive?

Welke rol speelt verandering

Een boek over waardengedrevenheid, begin er maar eens aan. Want …wat zijn waarden nu precies? En hoe vormen ze een kompas voor wat je doet?

Grappig genoeg begon ik voor het schrijven van Van hoofdkantoor naar hartszaak direct aan een boek over nieuwe ethiek om het vervolgens weer weg te leggen….In eerste instantie zat ik veel te veel aan de wetenschappelijke kant van het vraagstuk te knagen. Toen ik me plots realiseerde dat het boek gewoon kon ontstaan door antwoord te geven op een heldere tweeledige vraag:

Wat doe je als ondernemer of bedrijf in een nieuwe tijd met je waarden? En ook…Welke rol spelen verandering en het kunnen omgaan met complexiteit?

Altijd zo extra

Veel van wat ik doe in mijn dagelijkse praktijk heeft een directe relatie met waarden. Bij het maken van inhoudelijke merkstrategieën sta je altijd stil bij wat je belangrijk vindt. Bedrijven en mensen zijn immers opgebouwd uit verhalen die je essentie uitdragen. Zo is mijn nieuwe boek een drager van wat ik belangrijk vind om door te geven. De inhoud van het boek haal ik uit de waardeninventarissen die ik de afgelopen jaren met kleine en grote bedrijven deed. Wat me altijd opviel?  Het is verdomde lastig om naar terug te keren naar je kern als je druk bent. Een stop-en-vraag-je-even-wat-af moment wordt veelal met een diepe zucht ontvangen. Het is altijd zo…’extra’.

Dan krijg je pruttelende antwoorden als: “Dat is 5 jaar geleden toch al vastgesteld? Moet dat nu zo nodig? We redden het toch wel even zonder…”

Ik zeg succes daarmee….

De poster

Grappig dat je de essentie van je zaak klakkeloos op een poster kunt printen voor in de gang of in de kantine. Dan landt het zo lekker op het netvlies van de medewerkers. Waarden blijven woorden, abstract, onbegrepen en onbemind. Het doet me altijd een beetje denken aan zo’n ouderwetse Wild West poster met een tekening van boeventronie, geen ziel zal zo’n man ooit herkennen. Net als een poster nooit je waarden tot leven wekt. 

Wanted: Onze waarden… Een realiteitsloze oproep tot actie. We herinneren u voor het gemak even aan onze waarden…U weet nu wat er van u verwacht wordt toch?  Nee dus.

Enfin, terug naar die tekentafel. Is die waardeninventarisatie nu zo van belang? Het antwoord is ja. Eenmaal aan de slag blijkt het altijd een lastige opgave. …Niemand gaf in al die jaren ooit in één volzin aan waar de ziel van de zaak zat, al kwamen bepaalde succesvolle bedrijven erg dichtbij. Hoe kwamen deze bedrijven nu juist zo dicht bij hun essentie?

Ze omschreven hun natuurlijke manier handelen, intrinsiek gedreven.

Bij dit soort bedrijven die ik hartszaken noem, vielen mij altijd drie zaken op:

1. Ze ondernemen vaak ‘bij bewustzijn’ en hebben gevoel voor rentmeesterschap. (Stewardship)

2. Ze toetsen continu of ze aansluiten bij een veranderend sociaal-maatschappelijk landschap.

3. Ze zitten op het vinkentouw. Daar vertel ik zo meer over.

Ooit ben ik zelf bij bedrijven in dienst gekomen maar ook vertrokken omwille van waarden.  Nu -na 10 jaar zelfstandig ondernemerschap- waardeer ik mijn klanten, partners en stakeholders juist door de overeenkomsten én de verschillen…. Er valt iets toe te voegen…en ik durf iets toe te voegen. 

“De kracht zit juist in dat je samen niet verslapt door een ingesleten patroon. Als bedrijf ga je niet met je joggingbroek op de bank zitten.“

De kracht zit juist in dat je samen niet verslapt door een ingesleten patroon. Als bedrijf ga je niet met je joggingbroek op de bank zitten. Je zult juist blijvend energie moeten opbrengen om alternatieven voor te stellen op basis van gedeelde waarden. Hoe doen we het samen anders of beter? Dát zorgt voor vrijheid, begrip en openheid.

Mijn waarden zijn een anker binnen mijn werk. Het zijn er zes:

  • Doortastend
  • Creatief
  • Inhoudelijk
  • Onconventioneel
  • Persoonlijk
  • Vrijgevochten

Dit rijtje -dat in de loop der jaren ontstond- stelt me in staat niet voor de hand liggende zaken, beroepen, mensen, en situaties aan elkaar te verbinden.  Het zorgt ook voor veelzijdige vriendschappen op basis van verschillen en een mooie dynamiek. Nooit een saai moment. Verschillen zorgen voor een noodzakelijk spanningsveld….

Terug naar waarden. Verankerde waarden zijn dus een kunst. De kunst van dichtbij jezelf blijven als mens, merk en als bedrijf. Een kwestie van geconcentreerde energie dus. Wijlen schrijver en schilder Hugo Claus zei ooit over kunst:

Kunst is geen papje, geen snoepje waarvoor je alleen je bek hoeft open te doen. Het is vooral een kwestie van aandacht en geconcentreerde energie.”

Vinkentouw

Mijn boek is er om jullie te motiveren in je rol als mens, merk en bedrijf om bewust op het vinkentouw te gaan zitten. Die oplettende houding aan te nemen en met geconcentreerde energie – een paar keer per jaar- een afweging te maken: “wat doe je wel en wat doe je niet (meer) omwille van een betere wereld?”

Deel wat je vindt

Related Insights