Zet je cijfers om in een verhaal

Ons brein verwerkt verhalen, zo zijn we gegoten. Cijfers? Die verwerken we minder snel, dat staat los van het feit of je goed bent met cijfers. Het conceptualiseren van numerieke getallen gaat bij de verhalende mens gewoon niet zo lekker.

Even oefenen

Lees de onderstaande combinatie van lingo en cijferitis, dan merk je het vanzelf:

“Bedrijven hebben hun supply chain efficiëntie verbeterd, wat heeft geleid tot een vermindering van 551 miljoen metrische ton CO2 en kostenbesparingen van 14 miljard US dollar. Deze verbeteringen omvatten slimmere verpakkingen, productlevenscyclusanalyses en circulair ontwerp.”

Deze informatie is als gecondenseerde melk: vol.

“Tastbare associaties en vergelijkingen maken het makkelijk om de omvang van een cijfer voor je te zien...”

Er is iets aan te doen: omvang concretiseren

Tastbare associaties en vergelijkingen maken het makkelijk om de omvang van een cijfer voor je te zien. Je kunt ze concreet maken aan de hand van een analogie. Eerst de 551 miljoen ton CO2:

“Bedrijven die aandacht besteedden aan de manier waarop en hoe ze hun producten aanleveren aan anderen, verminderden 551 miljoen ton CO2. Dat staat gelijk aan 183,67 miljard watermeloenen van 3 kg per stuk – dat zijn er meer dan genoeg voor de Watermelon Sugar High van Harry Styles. Je zult ze maar op je hoofd krijgen.

Zie je het voor je? Het is véél en zwaar fruit. Mocht je trek hebben, dan ben je zo’n 503,21 miljoen jaar zoet zonder dagbesteding en slaap.

Dan de besparing van 14 miljard dollar aan kosten. Miljarden… oef, ook een cijfer van grote omvang! Voor 14 miljard plaats je de hele bevolking van Zuid-Korea, grofweg 51 miljoen mensen op een stadsfiets van 245 euro. En als je een stap zet voor iedere bezuinigde dollar dan kan je zo’n 280 keer de wereld rond. Happy camping!

Tastbaar

Het zijn een paar voorbeelden om met een andere bril naar omvang te kijken. Dat kan al heel simpel: een stijging van 600% wordt ook opeens veel tastbaarder als je vertelt dat iets zes keer groter wordt dan zijn oorspronkelijke grootte.

Sta maar eens stil bij de schaal van cijfers waarover je presenteert de volgende keer dat je met een Excel sheet komt aansnellen. Wat vertel je en hoe? Cijfers zeggen heel veel als je ze goed begrijpt én goed uitlegt.

Deel wat je vindt

Related Insights