Als eerste de stap zetten

Als eerste de stap zetten is moeilijk. Maar het is soms nodig om de eerste te zijn als het gaat om waarden. Een mooi voorbeeld uit de mijnbouwindustrie is Impossible Mining. Dit bedrijf zet zich in voor een niet-schadelijke winning van metalen die nodig zijn voor de batterijen in onze smartphones en elektrische auto’s.

Het Californische mijnbouwbedrijf, dat mede is opgericht door een vrouw, bedacht onder meer een methode om zonder schade metalen in zee te delven. Ook wil het toe naar een keurmerk voor verantwoorde metaalwinning voor de hele sector.

En dat is wel uniek in deze wereld.

Mijnen in de Stille Oceaan

De metalen die in lithium-ionbatterijen zitten, zoals lithium, grafiet, kobalt en nikkel worden gewonnen door ze te delven in mijnen. Deze mijnen hebben vaak een grote schadelijke impact op de omgeving en vaak is er ook sprake van slechte arbeidsomstandigheden.

Omdat de piekproductie op land inmiddels wel is bereikt, hebben mijnbouwbedrijven hun focus nu ook verlegd naar de Stille Oceaan. Hier liggen onder de klompjes nikkel, kobalt (en ook mangaan) in enorme hoeveelheden gewoon op de bodem. De mijnbouwbedrijven willen die klompjes van de bodem opzuigen. Dat kan zonder milieueffecten, zeggen ze. Maar zeebiologen hebben daar een hard hoofd in – daar is te weinig onderzoek nog naar gedaan om dat te kunnen beweren.

Naar een nieuwe norm

Impossible Mining bedacht een methode om deze metaalnuggets met een robot van de bodem te plukken. Zonder schade voor milieu en biodiversiteit. De robots worden via AI gestuurd en kunnen ook worden geprogrammeerd om zeeleven te herkennen, zoals sponzen of wormen die op de metaalklompjes leven, zodat ze die laten liggen. Om de technologie te onderzoeken is het bedrijf onder meer gaan samenwerken met baggeraar Boskalis. Momenteel wordt een prototype getest.

Renee Grogan wil ook toe naar een norm, een keurmerk voor verantwoorde mijnbouw van batterijmineralen, of dat nu op land of in zee gebeurt, zo staat in een artikel in Time van 18 april. Het moet een eerste stap worden in een totaal niet duurzame industrie en, zo zegt ze, het is “een gigantische onderneming”.

Ze is hoopvol gestemd dat ze met die eerste stap een drempel over gaan. Zo zegt ze tegen Time: “Als wij het eerste bedrijf zijn dat aantoont dat aan die normen kan worden voldaan, dan hebben de anderen geen andere keuze dan te volgen. Ze zullen concurreren, ze zullen innoveren, en dan doet de industrie als geheel het beter voor de planeet.”

Een mooi voorbeeld van je waarden omzetten in daden. Wil jij ook  je waarden beter gebruiken? Lees dan mijn nieuwe boek Van hoofdkantoor naar hartszaak

Andere blogs…

Deel

Deel dit bericht met je netwerk