Hoe verlies kan leiden tot winst

De 35-jarige Ashkan Mortezapour is fotograaf. Hij ‘schiet eten gemaakt door chefs’. Wanneer corona uitbreekt valt het werk stil en belandt hij in de bijstand. Hij beseft dat hij kwetsbaar is, zowel financieel als fysiek, want hij heeft overgewicht en hartproblemen. Dan besluit hij het roer om te gooien.

Ashkan Mortezapour vertelt zijn verhaal in  aflevering 4 van We houden vol. Onder deze titel zijn korte documentaires te zien over veerkrachtige mensen. Het verhaal van Mortezapour laat zien hoe je, wanneer je misschien eerst een periode van rouw hebt doorgemaakt om het verlies dat je lijdt (lees ook mijn blog  Het verdriet van COVID-19: weg met de ontkenning dat het allemaal wel meevalt) je veerkracht weer kunt vinden om iets nieuws uit jezelf te halen. Mortezapour deed dat. Hier geen spoileralert,  bekijk vooral zelf het filmpje over hem en wat het hem bracht.

Screenshot: ‘we houden vol’ aflevering 4, 2020

Verwerken van tegenslag
Over veerkracht beschikt ieder mens, maar het komt je niet aanwaaien. Het kunnen blijven samenbrengen van de eigen context met nieuwe dimensies kost energie, tijd en discipline. We onderwerpen onszelf ermee aan de existentiële vraagstukken van houdbaarheid, vergankelijkheid en herrijzenis. Dat laatste is belangrijk, want het vermogen om gebeurtenissen te accepteren, een plek en betekenis te geven, heeft grote invloed op onze verwerking en ons aanpassingsvermogen ten aanzien van tegenslag.

Ofwel: het vraagt om wennen aan de constante inzet van ons wendbare vermogen.

Er bestaat geen sjabloon voor de noodzakelijke bewegingen binnen je leven of het werk, er is geen pasklaar antwoord. Wat we wel kunnen inzetten om gestalte te geven aan nieuwe invullingen en bewegingen zijn de belangrijke troefkaarten: zelfbewustzijn, lef en creativiteit.

De ervaring leert echter dat we die troefkaarten vaak niet inzetten, maar onszelf laten belemmeren door angst, afgunst en eerzucht. Daarom is het verhaal van Ashkan Mortezapour zo belangrijk: hij laat zien dat er meer in jezelf zit dan je denkt. Ook of juist als het tegenzit: ga op onderzoek uit en leg de schatten in jezelf bloot!

 

Andere blogs…

Als eerste de stap zetten

Als eerste de stap zetten

Als eerste de stap zetten is moeilijk. Maar het is soms nodig om de eerste te zijn als het gaat om waarden. Een mooi...

Deel

Deel dit bericht met je netwerk